Slider képek - mire érdemes odafigyelni?

A Viltor webáruház rendszerben található legtöbb sablon rendelkezik slider kép (reklám kép) megjelenítési lehetőséggel. A slider képek nem csak "helykitöltő" elemek a webáruházban, de jó esetben

 • képméretükben (szélesség és magasság), valamint színeikben illeszkednek a webáruház arculatához, megjelenéséhez,
 • több slider kép esetén egyforma képméretűek,
 • fájlméret (megabyte) szerint is optimalizáltak,
 • illetve valamilyen konkrét funkciót is hordoznak, pl. egy adott terméket, termékcsoportot, akciót, ingyenes szállítást stb. reklámoznak.

Vagyis egy jó slider kép már a webáruház legelső megjelenésekor vezeti a vásárlót abba az irányba, amelyet kijelöltünk számára. Éppen ezért nem megfelelő, ha a slider képeinket nem szerkesztjük meg, csak feltöltünk pár, a Google-ról kiválasztott képet, mert azok sem fájlméretükben, sem kép arányaikban nem fognak illeszkedni az áruházhoz. Ezen kívül nem hordoznak semmilyen funkciót: csak helykitöltők, a weboldalon feleslegesen nyomják lejjebb az alattuk lévő további tartalmi elemeket.

Az alábbi példa egy rossz slider képet mutat. Bár a kép éles és világos (sokszor már ez sem teljesül egy-egy webáruházban), de túl magas (elfoglalja a képernyő teljes magasságát), nem fókuszál a témára (a játszó gyerekekre) és nincs igazán funkciója, nem tudjuk meg miért került a szemünk elé.

Rossz slider kép

A következő példa ugyanennek a képnek egy szerkesztett változatát mutatja, amely a webáruház arculathoz igazított. A kép magasságából vágva lett, így az alatta lévő kezdőoldalas termékek is látszódnak. Elmagyarázza a vásárló számára, hogy készségfejlesztő gyermekjátékokról van szó, sőt egy linket is tartalmaz, amelyre kattintva a vásárló az adott termékekhez jut.

Jó slider kép

Ki készítse el a webáruház grafikai elemeit?

A legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani a slider képek elkészítését, ha grafikust kérünk fel a munkára. Ez ugyan pénzbe kerül, de a grafikusok rengeteg tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy mi felel meg a közízlésnek, milyen megoldások működnek, így webáruházunk profi benyomást fog kelteni a vásárlókban. A Viltor webáruház rendszernek is van grafikai szolgáltatása, amely méltányos áron készíti el a webáruház főbb grafikai elemeit.

A slider képeket, vagy más grafikai elemeket elkészíthetjük mi magunk is, de ez esetben legyünk tisztában a technikai alapokkal. Ha egy weboldalon lévő képnek a képméretét (szélesség, magasság) sem tudjuk megmondani, akkor nem biztos, hogy birtokában vagyunk annak a tudásnak, amellyel széles vásárló közönség előtt megfelelően tudnánk képviselni vállalkozásunk arculati megjelenését.

Ha úgy döntünk, hogy mi magunk készítjük el a webáruház grafikai elemeit

Az alábbiakban megpróbálunk leírni pár alapvető gyakorlati tanácsot, amely segíthet a megfelelő reklám képek elkészítésében.

Webáruház képek mérete (dimenzió, szélesség, magasság)

Amikor a Viltor adminisztrációs felületén kiválasztunk egy új sablont, akkor szükséges tudnunk a sablon "gyári" slider képek méreteit, hiszen az új reklám képeket is azzal a mérettel kell elkészítenünk. Válasszuk az adminisztrációs felületen a "Beállítások" / "Webáruház megjelenés" / "Sablon módosítás" menüpontot. Ha az adott sablon tartalmaz reklámképeket, akkor a listában láthatjuk azok méretét.

Reklám képek méret jelölése a Viltor adminisztrációs felületen

Egy bármely weboldalon lévő kép méretét is megkereshetjük a böngészőben, ha F12 billentyűvel megjelenítjük a böngésző fejlesztői eszköztárát, majd az adott képre rákeresve leolvassuk annak pontos szélességét és magasságát. Erről a módszerről részletes leírást itt találunk.

Képek méretének megállapítása böngészőben

A slider képek dimenzióinak (szélesség, magasság) kialakításához, azaz a nyers képek megvágásához én az ingyenesen elérhető IrfanView programot használom.

Ha megvan a nyers kép, akkor jöhet a slider kép elkészítése. A legtöbb grafikus valamilyen professzionális szoftvert (jellemzően PhotoShop-ot) használ erre a célra, de vannak olyan, az interneten elérhető rajzoló alkalmazások, melyek egyszerűbb képek létrehozására teljesen megfelelőek és ingyenes a használatuk.

Canva

A Canva az egyik legnépszerűbb ingyenes online grafikai eszköz, amely a www.canva.com címen érhető el. Használatát nagyon sok oktató videó segíti. A Canvában számtalan előre elkészített sablon közül tudunk választani, melyeket saját igényeinknek megfelelően átszabhatunk. De ugyanígy létrehozhatunk olyan egyedi méretű reklám képeket is, amelyek pontosan illeszkednek majd áruházunk arculatához. Az alábbi ábrák egy ilyen slider kép létrehozásának és feltöltésének folyamatát mutatják be.

Válasszuk az egyedi méretet és állítsuk be a slider kép szélességét és magasságát.

Slider kép készítése Canva segítségével 1. Slider kép készítése Canva segítségével 2.

Töltsük fel a háttérképet, amely megjelenítheti pl. a termékünket, vagy egy hozzá kapcsolódó jelenetet.

Slider kép készítése Canva segítségével 3. Slider kép készítése Canva segítségével 4.

Méretezzük úgy a háttérképet, hogy a fő téma legyen fókuszban.

Slider kép készítése Canva segítségével 5.

Ebben a példában pár kör elem fogja tartani a szövegünket. Az elemek színe szabadon meghatározható, de a Canva a feltöltött háttérképből is kiválogatja és felkínálja a legjellemzőbb 4-5 színt, így érdemes azokból választani, mert grafikánk egységesebb megjelenésű lesz.

Slider kép készítése Canva segítségével 6. Slider kép készítése Canva segítségével 7.

Válasszuk ki a szöveg eszközt és gépeljük be, helyezzük el, majd színezzük át a szövegeinket.

Slider kép készítése Canva segítségével 8. Slider kép készítése Canva segítségével 9.

Ha elkészültünk a reklámképpel, akkor töltsük le a számítógépünkre, majd onnét töltsük fel a Viltor adminisztrációs felületére.

Slider kép készítése Canva segítségével 10. Slider kép készítése Canva segítségével 11. Slider kép készítése Canva segítségével 12.

Webáruház képek fájl mérete

Gyakori probléma, hogy a képeket feltöltés előtt nem optimalizálják a fájlméretére. A mai weben használt kép fájl formátumok legtöbbje tömöríti a kép adatokat. Ha a fájl nagyobb tömörítést használ, akkor kisebb lesz a végső fájl mérete, ami azt eredményezi, hogy a vásárló böngészőjében gyorsabban fog megjelenni a tartalom. Ez a webáruház konverziós mérőszámai miatt igen fontos.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha nagyobb egy kép tömörítése, akkor nem lesz rosszabb minőségű a végeredmény, nem lesz kevésbé "szép" a kép? De igen, ez elkerülhetetlen. Azonban ezek jellemzően olyan kis különbségek az eredeti kép és az új, tömörített kép között, amit a legtöbb vásárló észre sem vesz, pláne nem egy telefon böngészőjében. Az alábbi képek közül az első az eredeti kép, a második annak tömörített változatát szemlélteti.

Eredeti, nagy méretű slider kép Tömörített slider kép

Az első kép mérete 2,7 MByte, a második pedig 1/2 MByte, azaz a kép méretét sikerült úgy az eredeti 20%-ra csökkenteni, hogy a különbség szemmel gyakorlatilag észrevehetetlen. A tömörítést az ingyenes IrfanView programmal végeztem a következő mentési beállításokkal.

IrfanView beállítás kép mentésekor

Próbálja ki bérelhető webáruház rendszerünket most!

 • Webáruház nyitás kötelezettségek nélkül

  Kötelezettség mentes

  A próba áruház nyitásával nem keletkezik se rendelési, se fizetési kötelezettsége.

 • Gyors webáruház indítás

  Gyors indulás

  A webáruház nyitás egy perc, csak áruháza nevét kell kitalálnia.

 • Minden webáruház funkció elérhető

  Minden benne van

  Teszt webáruházában minden éles funkció kipróbálható lesz.

Kapcsolat

 • E-mail (elsődleges kapcsolat):
  info@viltor.hu
 • Telefon
  (sürgős probléma esetén, 9:00-21:00):
  06 70 933 43 04

Közösségi oldalak

Üzemeltetés

 • Paller Endre egyéni vállalkozó
 • információrendszer programozó, gazdaságinformatikus
 • Számlavezető bank: K&H Bank Zrt.
 • Szlaszám:10404900-67525148-50481028
 • Adószám: 63478262-1-40
 • Nyilvántartási szám: 6617263
 • Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-60255/2012.
 • Általános Szerződési Feltételek
 • Adatkezelési tájékoztató
 • Viltor webáruház rendszer © 2009 - 2024