Magyar Posta Logisztika API v2 feladás

MPL logó Az adminisztrációs felületen lehetőség van a megrendelt csomagok MPL API-n keresztül történő beküldésére, valamint a csomagcímkék kinyomtatására.

Mely rendeléseket lehet a Viltor felületéről exportálni?

Minden olyan rendelést exportálhatunk az MPL API felé, amelynél a vásárló az MPL házhozszállítást, vagy MPL csomagátvételi pontra szállítási módot (Postapont, Postán maradó vagy Posta csomagautomata) választott. Olyan rendelések esetén, melyeknél nem ez volt a szállítási mód, az adminisztrációs felület figyelmeztetést jelenít meg.

Nem MPL szállítást választott a vásárló

(Azt, hogy a webáruház az egyes szállítási módokat hogyan értelmezze és kezelje, a szállítási módok részleteinél tudjuk beállítani.)

További feltétel, hogy a rendelés csak forint alapú lehet.

MPL API kapcsolathoz szükséges adatok beállítása

Az MPL API használatához be kell állítanunk pár olyan alapadatot, melyeket a Posta bocsát a rendelkezésünkre. Ehhez a Viltor adminisztrációs felület "Beállítások" / "Webáruház működés" / "Integrációk" menüjének "Szállítás" fülén keressük meg "MPL API v2" részt. Itt tudjuk beállítani azokat az adatokat, melyek segítségével a Viltor rendszer csatlakozni tud az MPL API felületéhez.

MPL API alapadatok
 • "MPL API kulcs" és "MPL API jelszó": ezeket az adatokat a postai regisztráció visszaigazolása után az MPL Fejlesztői portálján (https://devportal.posta.hu) találhatjuk meg. További információért és a regisztrációért látogassunk el a https://posta.hu/mplapi oldalra.
 • "Vevőkód": 10 számjegyű számsor (00-val kezdődik), a postai szerződésében találhatjuk meg.
 • "Megállapodáskód": 8 számjegyű számsor, amit a postai szerződésében találhatunk meg. Ha nem biztos, hogy melyik megállapodásszámot kell használni, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot postai értékesítőjével! (A webáruházban egyszerre csak egy megállapodáskód használható.)
 • "Alapszolgáltatás": a postai szerződésnek megfelelő csomagtípust kell kiválasztani (ez jelenleg az MPL Üzleti csomag).

Az utánvétes fizetéssel rendelkező csomagok esetén a webáruház átadja a tulajdonos számlaszámát is a Postának (azért, hogy a Posta az utánvét árát át tudja utalni), így fontos, hogy az adminisztrációs felületen ugyanaz a számlaszám legyen beállítva, mint ami a Posta nyilvántartásában van.

Rendelés exportálása az MPL API részére

Egy rendelés csomagadatainak beküldéséhez válasszuk ki az adott rendelést a rendelés listából, majd a "Szállítás" fülön keressük meg az "MPL API v2" részt. Itt találjuk az adott csomagra vonatkozó beállításokat, melyekkel módosíthatjuk, pontosíthatjuk a beküldést.

MPL API export beállítások módosítása

Itt a következő beállítási lehetőségek közül választhatunk:

 • "Címke méret": a csomag beküldése után visszakapott, kinyomtatható és csomagra ragasztható címke mérete. A Magyar Posta az A5 méretű címkéhez nyújt öntapadós alapanyagot. (Lista a postai címirat típusokról.)
 • "Csomag súlya (gramm)": a csomag súlyát kötelező átadni a Posta részére. Amennyiben a webáruház termékeinek súlya be van állítva, akkor ezt a mezőt a rendszer automatikusan kitölti a megvásárolt termékek alapján. Ha nincs beállítva a webáruházban a termékek súlya, akkor ezt a mezőt nekünk kell kitölteni. Ha nem tudjuk a pontos súlyt, akkor a Posta becsült értéket vár el, de mindenképpen szükség van valamilyen súly adatra, egyébként a beküldés hibára fut. MPL beküldés esetén a csomag súlya
 • "Őrzési idő": csomagátvételi pontra történő kiszállítás esetén van jelentősége. A postai szolgáltatóhelyre érkezés napját követő naptól számított hány munkanapig vehető át a küldemény.
 • "Többletszolgáltatások" : itt tudjuk beállítani azokat a plusz szolgáltatásokat, amelyek iránymutatást jelentenek a Posta számára a küldemény kezelésében. A Viltor egyenlőre nem kezeli az összes postai többletszolgáltatást, csak a webáruházak számára leglényegesebbeket.
  • "Értéknyilvánítás": értékes küldemény esetén használatos. A küldemény elveszése, megsemmisülése, sérülése vagy hiányossága esetén a feltüntetett összeg alapján a Posta kártérítést fizet. Ha bepipáljuk, akkor a Viltor az értéknyilvánítás összegeként a csomag rendelési összegét (termékek ára + kiszállítás díja) adja át a Postának.
  • "Terjedelmes kezelés": a Posta vállalja nagyméretű küldemények egyedi, megkülönböztetett módon történő kezelését. Ha a küldemény hossza 1000 mm-nél vagy összmérete 1800 mm-nél nagyobb, illetve alakja nem téglatest vagy boríték, természete miatt egyéb küldeménnyel nem rakható össze vagy eltérő kezelést kíván.
  • "Törékeny": a Posta vállalja sérülékeny, törékeny tárgyat tartalmazó küldemények egyedi, megkülönböztetett módon történő kezelését.
  • "Egy munkanapos időgarancia": a Posta vállalja, hogy a csomagot a felvétel napját követő munkanapon kézbesíti.
  • "Raklapcsere": a Posta vállalja, hogy a feladó számára az általa a küldemény csomagolásához használt EUR szabványnak megfelelő raklap helyett azonos, szabványnak megfelelő másik csere-raklapot biztosít.
  • "Tértivevény": a Posta a küldemény kézbesítését a címzettel az erre szolgáló okiraton elismerteti, és az okiratot a feladónak visszaküldi.
  • "Tételes áruátadás": a Posta lehetőséget biztosít a küldemények címhelyen történő tételes, a belső tartalom számlálása alapján történő átvételére.
  • "Saját kézbe": csak a címzett kezébe történő kézbesítés. Kizárólag természetes személynek címzett küldemény esetén vehető igénybe.
 • "Értéknyilvánítás egyéni összege": ha bepipáljuk az 'Értéknyilvánítás' többletszolgáltatást, akkor itt megadhatunk a csomag eredeti összegétől eltérő értéknyilvánítási összeget is. 0 érték a rendelés eredeti összegét jelenti.
 • "Raklapos": a házhoz kézbesítés egy módja.
 • "Fogyatékkal élő címzett": jelenleg csomagautomatára történő szállítás esetén releváns, ekkor lenti rekeszbe kerül elhelyezésre a küldemény.
 • "MPL művelet": az olyan rendelések esetén, amelyek még nem lettek beküldve az MPL felé, csak az "MPL csomag beküldés" lehetőséget választhatjuk.

A beállítások után a "mentés" gombbal indíthatjuk el a csomag beküldését. Hibátlan csomag beküldés esetén a rendszer üzenetet ír ki, a részleteket eltárolja a szállítás visszaigazolás logban, illetve egy új ablakban megjeleníti a Posta által visszaadott, kinyomtatható címkét.

Sikeres MPL csomagfeladás üzenet Sikeres MPL csomagfeladás log MPL csomag címke

Figyelem! Amennyiben a böngészőnkben le vannak tiltva az előugró ablakok, úgy a Viltor nem tudja megjeleníteni a csomag címkét. Ez esetben állítsuk be úgy a böngészőt, hogy legalább a Viltor adminisztrációs felületéről engedélyezve legyenek az előugró ablakok.

Böngésző felugró ablakok engedélyezése 1. Böngésző felugró ablakok engedélyezése 2.

Ismételt címke nyomtatás

A sikeresen beküldött csomagokról bármikor ismételten lekérhető és kinyomtatható a címke. Ehhez az adott rendelés "Szállítás" fülének "MPL API v2" részén az "MPL művelet" mezőt állítsuk át "MPL csomag címke nyomtatás"-ra, majd kattintsunk a "mentés" gombon.

MPL csomag címke nyomtatás

Beküldött csomag módosítása, törlése

Ha az MPL beküldés után módosítjuk az adott rendelést a Viltor adminisztrációs felületen, akkor a korábbi rendelés adatokat törölhetjük az MPL rendszeréből, majd ismételten beküldhetjük a módosított csomagot. A törléshez az adott rendelés "Szállítás" fülének "MPL API v2" részén az "MPL művelet" mezőt állítsuk át "MPL csomag törlés"-re, majd kattintsunk a "mentés" gombon.

MPL csomag törlés

Sikeres törlés esetén a rendszer üzenetet küld és a szállítás logba is beírja a törlést.

MPL csomag törlés üzenet MPL csomag törlés log

Beküldött csomag adatok lekérdezése, jegyzék zárás

Ahhoz, hogy a Posta a beküldött csomagokat ki is szállítsa a címzetteknek, nap végén szükség van egy feladói jegyzék zárásra. A jegyzék zárása előtt érdemes lekérdezni és a webáruház nyilvántartásával egyeztetni a Postának már beküldött, de még le nem zárt csomagokat. Ehhez bármelyik MPL-es rendelés "Szállítás" fülének "MPL API v2" részén az "MPL művelet" mezőt állítsuk át "MPL beküldött csomag lista" értékre, majd kattintsunk a "mentés" gombon.

MPL csomag lista lekérés

A művelet kilistázza a csomagok postai szállítmányazonosítóját és a webáruházban nyilvántartott rendelés azonosítóját.

MPL csomag lista

Ha egyezik az MPL listája az általunk nyilvántartott listával és aznap már több csomagot nem szeretnénk beküldeni, akkor jöhet a jegyzék zárás. A már ismert "MPL művelet" mezőt állítsuk "MPL jegyzék zárás"-ra, majd kattintsunk a "mentés" gombra.

MPL jegyzék zárás

A jegyzék egy új lapon nyílik meg kinyomtatható PDF formátumban.

MPL feladójegyzék

A jegyzékben szereplő adatok a biztonság kedvéért a rendelés logjába is bekerülnek.

MPL feladójegyzék log

További postai linkek a témában

Próbálja ki bérelhető webáruház rendszerünket most!

 • Webáruház nyitás kötelezettségek nélkül

  Kötelezettség mentes

  A próba áruház nyitásával nem keletkezik se rendelési, se fizetési kötelezettsége.

 • Gyors webáruház indítás

  Gyors indulás

  A webáruház nyitás egy perc, csak áruháza nevét kell kitalálnia.

 • Minden webáruház funkció elérhető

  Minden benne van

  Teszt webáruházában minden éles funkció kipróbálható lesz.

Kapcsolat

 • E-mail (elsődleges kapcsolat):
  info@viltor.hu
 • Telefon
  (sürgős probléma esetén, 9:00-21:00):
  06 70 933 43 04

Közösségi oldalak

Üzemeltetés

 • Paller Endre egyéni vállalkozó
 • információrendszer programozó, gazdaságinformatikus
 • Számlavezető bank: K&H Bank Zrt.
 • Szlaszám:10404900-67525148-50481028
 • Adószám: 63478262-1-40
 • Nyilvántartási szám: 6617263
 • Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-60255/2012.
 • Általános Szerződési Feltételek
 • Adatkezelési tájékoztató
 • Viltor webáruház rendszer © 2009 - 2024