Termék leírások automatikus generálása ChatGPT segítségével

Viltor webáruház dokumentáció / Termékek kezelése / Termék leírások automatikus generálása ChatGPT segítségével

OpenAI ChatGPT logó Az OpenAI cég ChatGPT nevű, mesterséges intelligencián alapuló robotja 2022 év végén vált elérhetővé a szélesebb publikum számára. Ez egy kezdeti stádiumban lévő, ugyanakkor komoly jövővel kecsegtető project. A robotnak kérdéseket, feladatokat lehet adni, majd a válaszokat kiértékelni. Pl. utasíthatjuk a robotot arra, hogy generáljon valamilyen témáról egy leírást. A Viltor rendszerben - első körben és kísérleti jelleggel - a termék leírások generálásához lehet felhasználni a ChatGPT tudását. (Egészen pontosan nem is a ChatGPT készíti a leírásokat, hanem a GPT-3 modell, amelyet az OpenAI a ChatGPT-vel ellentétben nem beszélgetésre, chatelésre, hanem hosszabb leírások készítésére hozott létre. Ebben a leírásban mégis a ChatGPT kifejezést használjuk, mert ez az elterjedtebb a köznyelvben.)

API kulcs kérése az OpenAI rendszeréhez

Az OpenAI API rendszerét a https://openai.com/api címen érhetjük el. Regisztrációt követően az OpenAI platform felületére jutunk, ahol a "View API keys" menüpontban tudunk új API kulcsot készíteni.

OpenAI API kulcs menü OpenAI API kulcs generálás

A legenerált kulcsot a Viltor adminisztrációs felület "Beállítások" / "Webáruház működés" / "Integrációk" menüjében, a "Működés" fülön, az "OpenAI ChatGPT" részhez tudjuk bemásolni.

OpenAI API kulcs megadása

Beállíthatjuk azt a nyelvi modellt is, amivel a robot elkészítse a leírásokat. Jelenleg a legfejlettebb modell a "Davinci", de időnként nagyon lassú, vagy semmilyen választ nem ad, ekkor áttérhetünk a "Curie" modellre, amely gyorsabb, de kevésbé minőségi szöveget készít.

Termék leírás generálása a ChatGPT segítségével

Ha beállítottuk az API kulcsot, akkor a terméklapokon a "Termék leírása" mező mellett megjelenik a "Leírás generálása" link, amelyre kattintva a ChatGPT legenerálja a szöveget. A Viltor rendszeren belül minden nyelvhez elkészíthető a leírás. Ha a terméknek már eleve volt egy leírása, akkor a legenerált szöveg nem írja felül azt, hanem az eredeti szöveg elé kerül. Ha pedig többször kattintunk a generálás linken, akkor egy hosszabb szövegünk lesz, az egyes variációkat egymás után fűzi az admin felület. A szöveg generálása elég sokáig, néha 30-40 másodpercig is eltart.

Termék magyar neve Termék ChatGPR által generált magyar leírása Termék angol neve Termék ChatGPR által generált angol leírása

A fenti képek a robot termék leírását mutatják magyar és angol nyelven. Ahogy látszik is, a leírások pontatlanok, a magyar nyelv néha kifejezetten magyartalan, korrigálásra szorul, így a robot megoldása átalakítás nélkül nem használható. Amire viszont használható ezen a szinten is, az az ötletelés, vagyis az adott termékkel kapcsolatban új szempontok, aspektusok felfedezése és belefoglalása a termék leírásba.

Figyelem! Egy már bejáratott, a keresőkben pozíciót szerzett termék leírását semmiképpen ne írjuk át! Ez a megoldás inkább új termékek leírásának elkészítéséhez, ötleteléshez adhat segítséget.

Mennyibe kerül ez a szolgáltatás?

A Viltor rendszeren belül a szolgáltatásnak nincs külön díja, mint minden más funkciót, ezt is tartalmazza a díjcsomag.

Az OpenAI-nál egy feladat (pl. termék leírás készítése) árát két dolog határozza meg.

 • Az egyik a feladat megadásához és a válaszhoz használt szöveg hossza. A szöveget a ChatGPT un. tokenekre bontja, ezen tokeneknek van meghatározva az ára. Azt, hogy egy szöveg hány tokenből áll ez a token számláló eszköz mutatja be.
 • A másik ár tényező a feladat elvégzéséhez használt nyelvi modell. A Viltor rendszerben a fejlettebb "Davinci" és a gyorsabb "Curie" nyelvi modellek használatára van lehetőség.

A pontos árakról itt lehet tájékozódni, a "Language models" rész az érdekes. A tesztjeim alatt kb 100 darab 4-5 mondatos termék leírást generáltattam le, amely 0,15 dollárba került. A jó hír, hogy az OpenAI minden új API regisztrációhoz 18 dollárt ír jóvá (2023 februárban), így a rendszer tesztelésére elég sok lehetőségünk van teljesen ingyen is.

Egyéb megjegyzések

A Viltor a termék nevével kapcsolatos kérést intéz a ChatGPT API-hoz, amely abból legenerálja a termék leírást. Éppen ezért érdemes minél pontosabb termék nevet megadni, jó ha tartalmazza a gyártót, a típust és a termék elnevezést is (pl. fűnyíró). Rövid termék név esetén az adminisztrációs felület nem indít kérést a ChatGPT felé.

Az OpenAI jelenleg elérhető modelljei közül a "Davinci" a legfejlettebb. Ennek megfelelően ezt nagyon sokan használják, ami gyakran okoz problémákat, hibákat, lassú vagy elmaradó válaszokat. Ha ezeket a - feltehetően - performancia gondokat megoldja a szolgáltató, akkor valószínűleg jobb minőségű termék leírások keletkeznek majd.

Próbálja ki bérelhető webáruház rendszerünket most!

 • Webáruház nyitás kötelezettségek nélkül

  Kötelezettség mentes

  A próba áruház nyitásával nem keletkezik se rendelési, se fizetési kötelezettsége.

 • Gyors webáruház indítás

  Gyors indulás

  A webáruház nyitás egy perc, csak áruháza nevét kell kitalálnia.

 • Minden webáruház funkció elérhető

  Minden benne van

  Teszt webáruházában minden éles funkció kipróbálható lesz.

Kapcsolat

 • E-mail (elsődleges kapcsolat):
  info@viltor.hu
 • Telefon
  (sürgős probléma esetén, 9:00-21:00):
  06 70 933 43 04

Közösségi oldalak

Üzemeltetés

 • Paller Endre egyéni vállalkozó
 • információrendszer programozó, gazdaságinformatikus
 • Számlavezető bank: K&H Bank Zrt.
 • Szlaszám:10404900-67525148-50481028
 • Adószám: 63478262-1-40
 • Nyilvántartási szám: 6617263
 • Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-60255/2012.
 • Általános Szerződési Feltételek
 • Adatkezelési tájékoztató
 • Viltor webáruház rendszer © 2009 - 2023