Viltor webáruház blog

Gondolatok a webáruházak világából

Készletkezelő modul használata a Viltor rendszerben

Webáruház készletkezelés

A legtöbb webáruház számára a készletkezelés kiemelten fontos feladat, hiszen a pár napos kiszállítási időt többnyire csak olyan termékekkel lehet megvalósítani, amelyek már a rendelés pillanatában is rendelkezésre állnak, készleten vannak. A webáruház motorok többsége meg is birkózik ezzel a feladattal. Minden termék esetén be lehet állítani, hogy mekkora készlet áll rendelkezésre, amelyet a rendszer a rendelések alkalmával folyamatosan csökkent. Ha elfogyott az adott termék, akkor azt a készletszint emelése nélkül már nem lehet megrendelni. Vannak olyan rendszerek is, amelyek a készletszint bizonyos mértékű csökkenése után figyelmeztetik a webáruház használóját a várható készlet problémára.

A nehézségek akkor kezdődnek, ha a webáruház mellett hagyományos üzletet is üzemeltet a tulajdonos. Az esetek többségében az offline és online üzlet azonos raktárkészlettel működik, így ha a hagyományos üzletben eladnak valamit, akkor azt a készletváltozást át kell vezetni az online üzlet felé, illetve ugyanez fordítva is igaz, a webáruház eladásainak mértékével kell csökkenteni az offline bolt készletét is. A probléma megoldására készletkezelő programokat kínálnak a fejlesztő cégek, melyeket némi programozói munkával össze kell hangolni a webáruházzal. A készletek szinkronizálása így is sokszor nehézkes, mert az rendszerint nem az eladás pillanatában történik meg, hanem a készletkezelő program és a webáruház 1-2 óránként szinkronizál egymással jellemzően valamilyen adatállomány (pl. XML) átküldésével. A módszer fő problémája, hogy 1-2 órán belül bármilyen készletmozgás lehet úgy az online boltban, mint a hagyományos üzletben, így egy nagyobb forgalmú áruház esetén kiszámíthatatlan az, hogy egy nulla készletszintre futott terméket nem adunk-e el még egyszer.

Éppen ezért a Viltor rendszerbe - az elmúlt hónapok fejlesztésének köszönhetően - beépítésre került egy komplett készletkezelő modul, amely hasonló módon működik, mint a külön megvásárolható készletkezelő programok. A webáruház rendszer az eddig megszokott készletkezelő funkciók segítségével is működhet tovább, de választhatjuk az új készletkezelő modul használatát is.

A készletkezelő modul bekapcsolásával lehetővé válik a termékek készletszintjének pontosabb kontrollálása, a hagyományos és online üzlet készletszintjének együttes kezelése. A készlet növelése és csökkentése szabályos be- és kivételezési bizonylatokon történik.

  • A beszállítók által generált készletnövekedést bevételezési bizonylatokkal (beszállítói törzs segítségével) tudjuk átvezetni a rendszer által nyilvántartott készletbe.
  • A hagyományos üzletünk eladásait is könnyen fel tudjuk rögzíteni a Viltor rendszerbe, amellyel azonnal csökken a készletszint, így a webáruház biztosan nem fogja eladni ugyanazt a terméket.
  • A folyamat fordítva is igaz, a webáruházban leadott rendelésekről automatikusan kivételezéseket készít a rendszer, ami a közös készletben megjelenik.

A készletkezelő modul használatának más előnyei is vannak. Ha a terméktörzsbe felrögzítjük az egyes termékek beszerzési árát, akkor a készlet listák nem csak darabszámra, de értékre vonatkozó kimutatásokat is tudnak készíteni. A kimutatások között szerepelnek a készletkezelő programok által kínált főbb statisztikák, például készletmozgások, készletérték, tételforgalom vagy partnerforgalom. A listák kinyomtathatóak, vagy CSV állományba exportálhatóak.

A készletkezelő modul segítségével lehetőségünk van leltárfelvételi ív nyomtatására is, így a rendszerben tárolt adatok könnyebben hasonlíthatóak össze a valós készletszinttel. Az eltéréseket pedig leltári többletként vagy leltári hiányként tudjuk rögzíteni a Viltorban.

Próbálja ki ingyen a Viltor webáruház szolgáltatást!

A rendszer kipróbálása csak egy gyors regisztrációhoz kötött, ahol megadhatja új webáruháza nevét, majd azonnal birtokba veheti és 20 napig tesztelheti azt! Nincs kezdeti költség, nincs kockázat!