Viltor webáruház blog

Gondolatok a webáruházak világából

Google Maps API kulcs használata

Google Maps

Ahhoz, hogy a saját domain címen használt Viltor webáruházunk meg tudja jeleníteni a cég elérhetőségét a Google Maps térképen is, szükségünk van egy API kulcsra. Az API kulcsot a Google Maps Platform felületen tudjuk igényelni, használatához Google felhasználó (jellemzően egy gmail-es email cím) szükséges.

A felületen elegendő a "Maps" szolgáltatást kiválasztanunk.

Google Maps API kulcs igénylés 1. lépés Google Maps API kulcs igénylés 2. lépés

Készítsünk egy új projektet (vagy válasszunk egy már meglévőt), amelyben használni fogjuk a kulcsot.

Google Maps API kulcs igénylés 3. lépés Google Maps API kulcs igénylés 4. lépés

Ezután - ha már korábban nem állítottuk be - meg kell adnunk a Google számára a számlázási adatainkat. Erre azért van szükség, mert a Google Maps térkép szolgáltatás bizonyos részei fizetősek. A Viltor áruház által használt statikus térkép megjelenítés nem ilyen, de azért a Google minden hónapban fog küldeni egy számlát $0 összegről. Ha már korábban igénybe vettük a Google valamely fizetős szolgáltatását (pl. Google Ads) és ahhoz megadtunk számlázási adatokat, akkor a Google Maps számlázását is hozzákapcsolhatjuk ahhoz.

Google Maps API kulcs igénylés 5. lépés Google Maps API kulcs igénylés 6. lépés

Ezután kimásolhatjuk az új API kulcsunkat és beilleszthetjük azt a Viltor adminisztrációs felületén a Beállítások / Webáruház működés / Tulajdonos adatai menüpont Telephely térkép adatok fülén a Google Térkép API-kulcs (saját domain használata esetén) mezőbe.

Google Maps API kulcs igénylés 5. lépés Google Maps API kulcs igénylés 6. lépés

Biztonsági beállítások

Amikor a webáruház megjeleníti a térképet a látogatók számára, akkor a Viltor a webáruház kódjában elhelyezi az adminisztrációs felületen megadott API kulcsot. Ezt a kulcsot egy rosszindulatú támadó könnyen kimásolhatja, majd felhasználhatja saját térképes projektjeiben, amelyek akár a Google fizetős szolgáltatásait is használhatják - persze a mi kontónkra. Így érdemes a kapott kulcs használatát korlátozni.

A Google API konzol tetején kiválaszthatjuk az imént létrehozott projektet, majd beállíthatjuk, hogy az csak a mi saját domain címünkről működjön. (Természetesen a képen látható aruhazam.hu domain helyett valóban a webáruház saját domain címét kell megadni.)

Google Maps API kulcs igénylés 9. lépés Google Maps API kulcs igénylés 10. lépés Google Maps API kulcs igénylés 11. lépés Google Maps API kulcs igénylés 12. lépés Google Maps API kulcs igénylés 13. lépés

Próbálja ki ingyen a Viltor webáruház szolgáltatást!

A rendszer kipróbálása csak egy gyors regisztrációhoz kötött, ahol megadhatja új webáruháza nevét, majd azonnal birtokba veheti és 20 napig tesztelheti azt! Nincs kezdeti költség, nincs kockázat!