Viltor webáruház blog

Gondolatok a webáruházak világából

Figyeljük versenytársainkat!

Valószínűleg számos olyan webáruház létezik a neten, amelyik a miénkkel azonos termékkört forgalmaz. Érdemes ezen áruházak módszereit időnként figyelemmel kísérni, hogy képet kaphassunk róla, melyik termék vagy leírás, esetleg reklám megoldás célravezető. Az információgyűjtéshez több ingyenes szolgáltatás vagy módszer érhető el.

Google Alerts

A Google ezen szolgáltatása már hosszú évek óta működik. Segítségével értesítést kaphatunk, amint egy bizonyos témában új tartalom jelenik meg az interneten. Csak meg kell adnunk a keresett kifejezést (pl. a forgalmazott termékkörrel vagy szolgáltatással kapcsolatos szavakat), majd beállítanunk az opciókat. Ezután a rendszer e-mail vagy RSS hírfolyam formájában küldi nekünk az új információkat.

Google Alerts beállítása

Google Trends

Egy másik igen hasznos eszköz, amely segítségével azt tudhatjuk meg, hogy egy bizonyos kifejezésre egy adott földrajzi területen melyik időszakban hányszor kerestek rá, azaz mikor mekkora az érdeklődés iránta.

Google Trends keresés

SpyOnWeb.com

Az eszköz segítségével többé-kevésbé pontosan ellenőrizhető, hogy egy adott domain névvel egy IP címen milyen más weboldalak találhatóak. Így megtudható, hogy a konkurenciának milyen más internetes tartalmai vannak.

SimilarWeb.com

Egy domain címet megadva megtudhatjuk annak látogató számát, forrását, visszafordulási arányát, a főbb hivatkozó weboldalakat stb. A kiírt adatok - véleményem szerint - csak nagyságrendileg értelmezhetőek.

Open Site Explorer

Az eszköz segítségével egy weboldalra mutató linkek számát és forrását lehet ellenőrizni. Ezen kívül több domain (pl. a saját és a versenytársak oldalai) megadása esetén össze lehet hasonlítani ezeket az adatokat.

Open Site Explorer keresés

Feliratkozás a versenytárs hírlevelére, hírcsatornájára vagy hírfolyamára

Ezzel a módszerrel első kézből kaphatunk információkat és ötleteket. Megtudhatjuk, hogy a konkurensünk éppen mivel próbálja meggyőzni a vásárlóit, mely termékeket favorizálja vagy milyen új akciókat indít.

Fizetett hirdetési szövegek böngészése

Ha hirdetéseket jelentetünk meg pl. a Google Adwords rendszerben, akkor érdemes átnézni az azonos kulcsszavakra hirdetők szövegeit is. Sokszor előfordul, hogy a konkurencia ütősebben, vagy a szűkös lehetőségek (rövid szöveghely) ellenére világosabban tudja megfogalmazni azt, amit mi is szeretnénk átadni a vásárlóinknak.

Próbálja ki ingyen a Viltor webáruház szolgáltatást!

A rendszer kipróbálása csak egy gyors regisztrációhoz kötött, ahol megadhatja új webáruháza nevét, majd azonnal birtokba veheti és 20 napig tesztelheti azt! Nincs kezdeti költség, nincs kockázat!